Solar Elastose

Hva er solar elastose?

Huden vår aldres på to forskjellige måter. Den ene måten er kronologisk aldring. Denne aldringen er det lite vi kan gjøre med, men vi aldres også på grunn av eksterne faktorer slik som for eksempel når vi bli utsatt for sigarettrøyk eller for mye UV stråling.

Solar elastose er navnet på hudforandringer som skjer etter overdreven eksponering mot ultrafiolett stråling i form av solskinn eller bruk av solarium. Hva som er overdreven eksponering kommer veldig mye an på hvilken type hud du har. Solar elastose består av ujevn oppbygging av elastiske fibre. Solar elastose innebærer også tap av bindevevsproteinene kollagen og fibrillin. På overflaten er solar elastose synlig som fortykket læraktig hud med dype rynker og dype furer. Solar elastose innebærer også ofte en gulaktig misfarging av huden.

Solar elastose er en permanent skade på huden som ikke kan reverseres. For det meste er det ingen symptomer på som varsler om solar elastose, selv om noen kan se rødaktige flekker på huden. Det er alder som er den utløsende faktoren for solar elastose. Vanligvis begynner resultatene å vise seg først etter at personen er over 40 år gammel. Det vil etter hvert gradvis vokse seg større og tykkere, og i somme tilfeller kan det føre til svie eller kløe, men dette er relativt sjelden.

Hudfarge og Solar Elastose

Det er vanskelig å snakke om solar elastose uten å komme inn på temaet hudfarge. Det er nemlig veldig stor forskjell på hvor utsatt de med lys hud er i forhold til de med mørk hud. Mørk hud oppstod mest sannsynlig for over en million år siden for å forhindre tap av folat fra kroppen som resultat av høy UV stråling i solrike områder. For lite folat i kroppen kan føre til en rekke problemer, inkludert misdannelser i foster. Mørk pigmentering i huden hjelper mot tap av folat i sterkt solskinn, så det antas at naturlig utvelgelse derfor favoriserte individer med mørk pigmentering. Den mørke pigmenteringen hjelper også med å ta opp UV stråling i riktig mengde i solrike områder, og den beskytter derfor huden mot solar elastose og hudkreft i mye større grad enn det som er tilfelle med lys hud.

Mennesker med lys hudtype er derimot spesielt utsatt for solar elastose. Lys hud er tilpasset til områder der kroppen lett får for lite UV stråling, og absorberer derfor lett for mye når sola står på. Dette fører til solbrenthet, og på lengre sikt kan det resultere i solar elastose og hudkreft dersom man ikke er forsiktig. Fordelen med en lysere hudtype er at den er opp til seks ganger mer effektiv på å produsere vitamin D fra UV stråling. Dette var en viktig faktor ettersom mennesker gradvis migrerte nordover fra det afrikanske kontinentet til områder med mindre intenst solskinn.

Røyking, generell helse og solar elastose

I en artikkel fra NRK forklarer at somme mener at røyking har en mer negativ effekt på huden enn det sola har. Det er bevist at røyking reduserer blodtilstrømningen til huden vår, noe som gjør at huden eldes mye fortere enn vanlig. Dette gjør også at huden blir dårligere til å reparere seg selv. Denne effekten er så alvorlig at noen plastiske kirurger nekter å operere pasienter med “røykehud”, og heller foreslår at de stumper røyken først. Røyking er en viktig medvirkende årsak til solar elastose.

Forebygging

Generelt sett er solar elastose ikke noe som egentlig kan behandles når det allerede har skjedd. Det beste er forebygging for å unngå at solar elastose skjer i utgangspunktet. Forebygging innebærer forskjellige måter å å begrense eksponering mot sollys. Dette innebærer ofte bruk av solkrem.
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Dette gjelder også på deilige solrike dager. Foruten det å stumpe røyken har forebygging mot solar elastose aller mest å gjøre med å unngå for mye sol på huden. Det er ikke uten grunn at kvinner nærmere ekvator med lysere hud for eksempel har lange tradisjoner for å gå med paraply – selv når det ikke regner, men er strålende solskinn ute.

Hatter er kanskje både motreriktige og greie for å holde varmen, men de er også veldig nyttige for å beskytte ansiktet, som jo ofte er et av de mest utsatte områdene på kroppen. Langermede skjorter og langbukser hjelper også for å beskytte huden. For mange kan en ansiktskrem som allerede inneholder solfaktor brukes om dagen. Hudkrem kan både beskytte huden så vel som å gi den næringsstoffer den behøver.

Dersom du har veldig lys hud og har lett for å bli solbrent kan det ofte være lurt å holde seg så mye som mulig innendørs på solrike dager. Du må også passe deg spesielt dersom du er ute og bader på sommeren ettersom det er minst like lett å bli solbrent i vannet. Solkrem er da et must. Dette gjelder også om vinteren da solen reflekterest i snøen.

Det er også viktig å huske å ta seg av alle steder på kroppen som blir utsatt. Noen områder som har lett for å bli glemt er ørene, nesen og sist, men ikke minst, leppene. En veldig viktig måte å redusere risikoen for solar elastose er å stumpe røyken for de som røyker ettersom røyking sies å være nesten like skadelig for huden som solingen er.

Behandlingsmåter

Når solar elastose har oppstått er det ikke mulig å reversere skadene, men det går fortsatt an å behandle huden slik at skadene blir mindre skjemmende. Det ødelagte, ofte gulnede, topplaget av hud kan fjernes erstattes det med ny og friskere hud. Dette kan gjøres ved hjelp av laser eller ved hjelp av etsende kremer. For å bli kvitt furer og rynker kan man også bruke laser. En alternativ og mindre drastisk metode er å bruke Botox eller fillers. Fillers virker ved at rynkene fylles med en masse som for eksempel Juvederm eller Restylane slik at de ikke viser lenger. Botox virker ved at det avslapper musklene under huden som forårsaker rynkene. Både Botox og Fillers har midlertidig virkning og må vanligvis gjentas opp til flere ganger per år. Fordelen med Botox og fillers er at det er fort gjort, og at det som regel trengs lite eller ingen tid for å komme seg etter behandlingen.

Forhåndsregler

Dersom du lider av solar elastose er det viktig at du beskytter huden din mot solen så mye som mulig. Det er også viktig å holde et øye med huden din for å forsikre deg at solar elastose ikke utarter seg til noe mer alvorlig.

Solar elastose er i utgangspunktet ikke en lidelse som må behandles, men mange foretrekker likevel å behandle det av estetiske grunner. Dersom du velger å behandle lidelsen er det viktig at du vet hva du gjør…eller rettere sagt at den som behandler deg vet hva han eller hun gjør. Når dette gjelder Botox eller Fillers er det veldig viktig at den som setter injeksjonene kjenner til de rette injeksjonspunktene og mengdene å bruke for at resultatene ikke skal ende opp med å se rare ut.

You May Also Like