Hvordan virker Botox

Botulinumtoksin – Virkestoffet i Botox

Virkestoffet i Botox heter Botulinumtoksin. Dette er et naturlig protein som i naturen i sjeldne tilfeller blir produsert av bakterien Clostridium Botulinum. Bakterien i seg selv er som regel ufarlig for voksne og friske mennesker, men når den vokser i anaerobe omgivelser så hender det at den produserer giftstoffet Botulinumtoksin. Dette giftstoffet kan føre til Botulisme hos mennesker. Botulisme kan føre til midlertidig lammelse og pustevanskeligheter, og kan være livstruende dersom det ikke blir behandlet. .

Selv om Botulinumtoksin er et av de giftigste stoffene mennesker kan komme i kontakt med i naturen, er også et av tidenes mest revolusjonerende legemidler. Hvert år utføres over seks millioner behandlinger med Botulinumtoksin som virkemiddel. Den største andelen av disse behandlingene er for fjerning av rynker i ansiktet, men virkestoffet er allerede godkjent for over 20 forskjellige lidelser, og listen vokser hvert år.

Botox sin Virkning på Rynker

Rynker er vel knapt en livstruende lidelse, men når man ser seg i speilet og oppdager at rynker plutselig har dukket opp i øyekrokene eller i pannen er det ikke fritt for at det føles litt som om at livet er i ferd med å renne ut. Tiden er det lite vi kan gjøre noe med, men den gode nyheten er at vi, takket være Botox, i alle fall kan gjøre noe med rynkene. Dette hjelper oss med å føle oss unge, og er du ung til sinns lever du som kjent gjerne litt lenger.

En av de store fordelene med Botox er at du kan fjerne disse rynkene i en fart, uten å trenge kirurgiske inngrep. Selve prosedyren tar knapt mer enn 10 minutter, så du kan rett og slett få det unnagjort i lunsjpausen om du vil.

Når du får rynker i ansiktet er dette som oftest på grunn av stramming i muskulaturen som ligger rett under huden. Dette er naturlig som en del av aldringsprosessen, men det er også noe som for eksempel kan skje fortere, for eksempel som resultat av vedvarende stress. Når du bruker Botox mot rynker sprøyter du små mengder botox oppløst i saltvannsoppløsning direkte inn i disse strammede musklene.

Botox har muskelavslappende egenskaper, så når små mengder av Botox blir sprøytet inn i muskulaturen rett under huden hjelper det til med å slappe av de spesifikke musklene slik at rynkene på overflaten forsvinner.

Det er signaler fra nerveceller i kroppen din som bestemmer når muskler trekker seg sammen. Når hjernen sender signal til en muskel sendes et kjemisk signal til denne muskelen via nervesystemet. Botox virker ved å midlertidig blokkere signalene fra nervecellene og muskelen. Effekten av dette er at muskelen blir midlertidig deaktivert frem til Botoxen er brutt ned av kroppen, noe som kan ta mellom 3 til 6 måneder.

Botox er så effektivt at det blir sett på nærmest som en mirakelkur mot rynker, og har gjennom de siste årene blitt en av de desidert mest populære metodene for kosmetisk behandling, ikke minst siden det er en metode som ikke innebærer kirurgiske inngrep, som jo ofte kan innebære mer risiko. Hvert år utføres over seks millioner behandlinger med Botox rundt omkring i verden.

Mer enn kun skjønnhet

Kosmetisk kirurgi er ikke det eneste bruksområdet for Botox. Det blir også brukt til behandling av en rekke andre plager relatert til muskler og kjertler, slik som for eksempel mysing eller skjeling, som kan skyldes stressede eller stramme muskler rundt øynene. Skjeling er et annet eksempel på en lidelse som kan hjelpes ved hjelp av Botox.

For de som har nakkeproblemer er Botox et nytt og spennende alternativ som kanskje kan hjelpe pasienter som har problemer med muskelsmerter i nakken. Problemer med for stramme muskler i nakkeregionen er at dette ofte kan føre til sterke hodepiner og/eller migrene. Botox virker med at den deaktiverer, og dermed slapper av, muskulatur i nakkeregionen slik at musklene kan få slappe av og komme seg.

Inkontinens medfører mye flauhet og stigmatisering. Det går ofte sterkt ut over selvtilliten når man ikke klarer å holde seg. Overivrig muskulatur rundt blæren er en av tingene Botox kan hjelpe med. For pasienter som har hatt slag kan muskelspasmer gjøre rekonvalesensen vanskelig. Botox kan i disse tilfellene ofte brukes for behandling av muskelspasmer, slik at pasientene kommer seg.

Uvanlig mye svette i armhulene er et annet av de mer enn 20 områdene der Botox har blitt godkjent som behandlingsmiddel. I alle disse forskjellige bruksområdene virker Botox på samme måten, nemlig ved å blokkere kommunikasjonen mellom muskler og nerveendingene de er koblet sammen med. For å oppnå dette brukes små og fortynnede doser med Botox som sprøytes rett inn i muskulaturen.

For å gjøre jobben enklere vil legen i mange tilfeller påføre en krem som bedøver huden litt slik at behandlingen ikke gjør vondt. Dette er ikke alltid helt nødvendig, men det blir ofte gjort for å gjøre jobben lettere både for legen og pasienten. Botox kommer i form av et pulver som legen blander ut i en saltoppløsning før bruk. Blandingen av Botox pulver og saltoppløsning blir deretter introdusert direkte inn i muskelen som skal deaktiveres. Dette gjøres ved hjelp av en sprøyte med en liten og syltynn sprøytespiss.

Det vanligste er at Botox blir brukt på en rekke små muskler i ansiktet, men det er sjelden behandlingen tar lengre enn 10 minutter. Etter 2 til 4 dager slår botox effekten inn. Den fulle effekten kan noen ganger la vente på seg i opp til 10 dager.

Bivirkninger

Det er relativt sjelden at Botox forårsaker uønskede virkninger så lenge som det blir brukt på en ansvarlig måte av en godkjent lege, men noen garantier har man jo ikke, og noen av de bivirkningene som har blitt registrert er hovenhet eller irritasjon på injeksjonsstedet, mild svimmelhet, ubekvemhet, influensalignende symptomer, hodepine, følelsesløshet, synsforstyrrelser, problemer med galleblære, blødning, tørr munn, tretthet, utslett eller pustevansker.

Det hender av og til at litt av Botox effekten kan spre seg til muskler i nærheten av den muskelen du vil behandle. Dette kan være ubehagelig, men det er ikke farlig. Botox har også begrenset virketid, så effekten vil avta og forsvinne av seg selv etter en stund. Desto større muskelen er desto fortere vil effekten avta. Du bør unngå å ta på musklene der du har fått behandling like etter inngrepet siden dette kan bidra til å spre Botoxen til steder der den ikke var ment. Risikoen for denne og andre uønskede effekter er mindre dersom du bruker en erfaren lege til behandlingen.

Barnas velferd kommer alltid først. Selv om Botox er regnet som et veldig sikkert legemiddel når brukt riktig er det også et legemiddel der stor forsiktighet er påkrevd. Lite forskning har blitt gjort når det gjelder potensielle negative effekter av Botox i forhold til graviditet eller amming, så bruk av Botox behandling for gravide eller ammende frarådes.

You May Also Like