Botox mot Smilerynker og Kråketær

Smilerynker og Kråketær

Smilerynker. Det høres så koselig og uskyldig ut. Denne typen rynker har navnet sitt av en god grunn. De viser seg nemlig i øyekroken når man smiler. Når man slutter å smile slapper musklene av igjen, og da forsvinner også smilerynkene like fort som de kom…eller slik er det i alle fall når man er yngre. Som med så mange ting blir det verre når vi eldes.

Kollagen er et stoff som er viktig for å gi huden vår smidighet. Problemet er at ettersom vi blir eldre så begynner kroppen vår gradvis å produsere mindre og mindre av dette viktige proteinet. Dette fører til at huden vår mister smidigheten sin ettersom vi blir eldre, som resulterer i rynker.

Smilerynker som tidligere bare kom frem mens vi smilte blir etter hvert til permanente rynker som alltid er der. Disse rynkene går oftest under det litt mindre sjarmerende navnet “kråketær”. De fleste kan godta rynker som bare kommer frem når man smiler, men problemet er først når smilerynker utvikler seg til kråketær.

Hvem får smilerynker og kråketær?

Det er faktisk ikke slik at vi alle er like når det gjelder smilerynker og kråketær. Det finnes selvfølgelig individuelle forskjeller mellom folk, men det ikke alle er klar over er at det også finnes viktige forskjeller mellom forskjellige folkeslag. Dette har for det meste med to Pigmentering og hudens tykkelse å gjøre.

Pigmenteringen i huden hjelper med å beskytte huden mot for mye UV stråling. Desto mørkere pigmentering huden din har desto mer naturlig beskyttelse har du mot skadelig stråling og for tidlig aldring av huden på grunn av solskader. Folk med mørkere pigmentering i huden stammer ofte fra Australasia, Afrika og Sør Amerika. Disse samme menneskene har ofte også en noe tykkere hudtype. Tykkere hud betyr generelt sett mindre rynker ettersom rynker som regel begynner å vise seg når huden over den fine ansiktsmuskulaturen vår blir tynnere.

Forebygging av kråketær

Når vi snakker om forebygging av kråketær, da snakker vi egentlig om forsinkelse eller utsettelse av kråketær. Det at det danner seg rynker rundt øynene og mange andre steder er en naturlig prosess. Huden vår har en utgangsdato slik som resten av kroppen vår. Så det beste vi kan gjøre er bare å utsette aldringen så lenge som det er mulig….eller forebygge for tidlig aldring av huden.

De fleste forventer at forebygging betyr påsmøring av kremer, og det er jo en av måtene å forebygge på, men når det gjelder helsen til huden vår er faktisk det vi putter inni oss minst like viktig som det vi putter utenpå huden vår. For eksempel er gulrøtter og søtpoteter fulle av vitamin A, som hjelper oss med å produsere kollagen. Fisk som makrell, laks eller tunfisk er fulle av Omega 3 som også er veldig viktig for smidigheten av huden vår. Noen anbefaler også god gammeldags suppe laget av bein med beinmarg og grønnsaker er veldig godt for å opprettholde nødvendig mengde kollagen i huden…i tillegg til at det smaker fantastisk!

Kremer er selvfølgelig også en velkjent og effektiv måte å ta vare på huden. I tillegg til selve kremen er det også viktig hvordan kremen påføres. Massasje av ansiktshuden kan nemlig også hjelpe til med å stimulere huden din, noe som vil bidra til forbedret blodsirkulasjon og økt produksjon av kollagen i ansiktet ditt.

Røyking fører til at de små kapillære blodårene i huden din trekker seg sammen. Dette resulterer begrenset blodsirkulasjon som gjør at en mindre del av næringsstoffene som finnes i kroppen din ender opp i huden der de bør være. På lengre sikt blir huden “utsultet” og ender opp med å bli tørr og livløs. Tørr og livløs hud mister sin elastisitet, blir rynkete og posete. En av de mest viktige tingene du kan gjøre for å forhindre at du får kråketær tidligere enn nødvendig er derfor å unngå røyk.

En av de andre tingene som sliter på huden din er solen. Effekten solen har på huden din kommer som nevnt ovenfor litt an på hudtypen din. Det skal ikke mye til før en gjennomsnitts nordmann får nok sol. Dette betyr for de fleste nordmenn, som har relativt lys hud, at man må passe seg for å få for mye sol. Med andre ord, soling er ut dersom man vil ta godt vare på huden sin, og dersom man absolutt må tilbringe tid i sola er det viktig å bruke solkrem med høy solfaktor.

Smil er faktisk en av de tingene som fører til kråketær. Desto mer man smiler desto flere rynker får man, men det er absolutt ikke anbefalt å slutte å smile av den grunn. Faktisk har forskningen bevist at smil er en av de beste måtene å se yngre, mer attraktiv og friskere ut. Og interessant nok viser det seg at den positive og foryngende effekten av et smil faktisk er sterkere desto eldre man er, så da sier det seg selv at det å slutte med å smile for å unngå å se eldre ut vil virke mot sin hensikt.

Behandlingsmåter og bruk av Botox mot kråketær

Når krisen er et faktum og de tidligere sjarmerende smilerynkene plutselig sitter der lenge etter at ingenting er morsomt lenger finnes det fortsatt håp, men da må det sterkere kost til. En av de mest populære behandlingene for smilerynker og kråketær er Botox. Over 3 millioner Botox behandlinger av forskjellige typer utføres årlig. Mye av grunnen til at Botox er populært er fordi det er et veldig lite inngrep som for de fleste har få eller ingen bivirkninger.

Kråketær kommer til syne når noen av de små ansiktsmusklene rett under huden trekker huden innover. Virkestoffet i Botox, Botulinumtoksin, er et toksin som virker ved at det deaktiverer eller svekker muskler som er overaktive. Botox blokkerer enkelt og greit signaler som forteller musklene at de skal bevege seg. Dermed blir muskelen værende i sin avslappede form, og kråketær glattes ut i en begrenset periode på noen måneder.

Dersom man bestemmer seg for å ta behandling med Botox er det viktig å huske at Botox er basert på et toksin, så man må behandle det med respekt og varsomhet. Man er mye tryggere dersom man bruker en godkjent lege som har inngående kunnskaper om ansiktsmuskulatur, og som er bevist å ha god erfaring med rett dosering av Botox. Feil dosering eller feil injeksjonssted kan føre til resultater som verken føles eller ser bra ut.

You May Also Like