Historien bak Botox

Botulinumtoksin, som er virkestoffet i Botox er et naturlig protein som oppstår i naturen når bakterien Clostridium Botulinum vokser i omgivelser der den ikke har tilgang til luft. Botulinumtoksin er årsaken til Botulisme hos mennesker. Dette er en forgiftning som kan føre til midlertidig lammelse og pustevanskeligheter, og kan være livstruende dersom det ikke blir behandlet. .

Botox er historien om hvordan en av verdens farligste gifter ble et av verdens mest brukte legemidler for kosmetisk behandling. Til tross for at Botulinumtoksin er veldig giftig har det blitt et av tidenes mest revolusjonerende legemidler. Hvert år utføres over seks millioner injeksjoner av Botulinumtoksin. Kosmetiske inngrep står for den aller største delen av behandlinger. Selv om virkestoffet allerede er godkjent for over 20 forskjellige lidelser er det fortsatt fjerning av rynker i ansiktet som står for den største delen av bruken.

Oppdagelse og Forskning

Emile Pierre van Ermengem

Bakterien Clostridium Botulinum ble først oppdaget av den belgiske vitenskapsmannen og bakteriologisten Emile Pierre van Ermengem som jobbet ved universitetet i Ghent. Dette skjedde etter et utbrudd av botulisme i Belgia i 1895 der trettifire mennesker fikk botulisme etter å ha spist fra den samme skinken.

Justinus KernerDet var den tyske poeten Justinus Kerner, en praktiserende lege og medisinsk forfatter, som i 1897 publiserte den første kjente detaljerte beskrivelsen av botulisme.

Dr. Edward Schantz

I 1920 årene jobbet amerikanske forskere ved University of California, San Francisco, med å isolere giften Botulinumtoksin, men det var først i 1946 at forskeren Dr. Edward Schantz endelig greide å isolere Botulinumtoksin i krystallinsk form.

Militær Bruk – Botulinumtoksin som Våpen

I utgangspunktet var forskningen på Botulinumtoksin fokusert på militære bruksområder. På grunn av at Botulinumtoksin er så giftig ble det utviklet som et potensielt våpen for bruk i biologisk krigføring av det amerikanske militæret under andre verdenskrig. Dr. Edward Schantz var en av de som bidro til utviklingen av disse biologiske våpnene på Fort Derrick i USA. Under den andre verdenskrig ble Amerikanske soldater ble vaksinert mot Botulinumtoksin av frykt for at tyskerne ville bruke det som et biologisk våpen på slagmarken. Amerikanerne avsluttet produksjon av Botulinumtoksin som våpen, og ødela beholdningen sin etter at de undertegnet konvensjonen mot biologiske våpen i 1972. Sovjetunionen fortsatte forskningen på Botulinumtoksin som et biologisk våpen helt til tidlig på 90-tallet. Botulinumtoksin er ikke kjent for å ha blitt brukt i kamp. Mest sannsynlig skyldes dette at giften var litt for ustabil og ukontrollerbar.

Tidlig Medisinsk Anvendelse på Øyemuskulatur

På 60-tallet ble Dr. Edward Schantz kontaktet av Dr Allen Scott. Dr. Scott en lege som spesialiserte seg i behandling av strabismus, på norsk kalt skjeling. Denne lidelsen kommer av en overaktiv øyemuskel. Etter 10 år med forskning på dyr fikk Dr. Scott tillatelse fra FDA til å teste behandling med Botulinumtoksin på mennesker på 1970-tallet.

Oppdagelsen av Kosmetisk Potensiale

Mens forskerne studerte behandling med Botulinumtoksin på apekatter oppdaget forskerne at virkestoffet reduserte rynkene i glabella, som er huden som sitter mellom øyenbrynene over nesen. Etter suksessen med behandling av “Strabismus” sikret Allergan seg lisens for behandlingen under merkenavnet Botox.

Like etter fikk Botox godkjenning av FDA for en rekke kosmetiske og andre bruksområder. Disse inkluderte Strabismus og blefarospasme i 1989, Cervikal dystoni i 2000, Glabellære linjer i 2002, Axillær hyperhidrose i 2004, kronisk migrene og overleppespastisitet i 2010, Urininkontinens i 2011, og Kråkeføtter i 2013.

Bruk av Botox i dag

Botox blir i dag brukt til behandling av en rekke plager relatert til muskler og kjertler. For eksempel kan mysing eller skjeling ofte skyldes stressede eller stramme muskler rundt øynene, som kan behandles med Botox. Skjeling blir også ofte behandlet med Botox.

Nakkesmerter kommer ofte av problemer med stramme muskler i nakkeregionen. Dette kan føre til sterk hodepine eller migrene. Botox blir nå brukt for å avslappe muskulatur in nakken slik at hodepine kan reduseres.

Inkontinens et annet område der Botox kan hjelpe med. For pasienter som har hatt slag kan muskelspasmer gjøre rekonvalesensen vanskelig. Botox blir i slike tilfeller av og til brukt for behandling av muskelspasmer, slik at pasientene kommer seg lettere til hektene.

Behandling av problemer med uvanlig mye svette i armhulene er et relativt velkjent virkeområde for Botox.

Noen mindre kjente bruksområder for Botox er som et hjelpemiddel i behandling av depresjon. Det finnes hypoteser som sier at signaler fra ansiktet kan påvirke sinnstilstanden vår. Testing av dette er allerede i gang, og resultatene ser lovende ut.

Et annet område der bruk av botox er lite kjent er når det gjelder en rekke seksuelle problemer. Botox kan hjelpe mot for tidlig utløsning, erektil dysfunksjon hos menn og smertefull sex blant kvinner.

Botox testes også nå for regulering av hjerterytmen etter operasjoner, og for å kurere kalde hender ved å øke sirkulasjon. Et veldig nytt område der Botox nå brukes er også for å forbedre resultatet av operasjon av hareskår i babyer.

Fremtiden for Botox

Botox har en lys fremtid foran seg. Flere interessante bruksområder oppdages stadig. Et veldig spennende område er bruk av Botox mot magekreft, som det nå forskes på. Stamming er også på listen over plager som kanskje i fremtiden kommer til å kunne kureres med Botox. Cerebral parese og multippel sklerose er to andre sykdommer der Botox forventes å kunne gjøre underverker i fremtiden.

En mirakelkur som krever forsiktighet

Botox er regnet som et veldig sikkert legemiddel, som blir brukt i over seks millioner behandlinger årlig. Botox er også et legemiddel der stor forsiktighet er påkrevd for å unngå komplikasjoner. Man snakker tross alt om et stoff som kan være veldig farlig i større doser. Det er også viktig at legemidlet blir brukt på rett måte og med god presisjon. Erfaring er viktig her, det er ikke verdt å ta sjanser når man har med Botox å gjøre. Vær på den sikre siden, og velg et erfarent norsk sted, som er sertifisert og har spesialisert seg på Botox behandling.

You May Also Like