Botox mot Rynker – En Velkommen Bivirkning

Botox mot Rynker

Oppdagelsen – En positiv overraskelse

Dr. Alan B. Scott, en øyelege fra San Fransisco jobbet med å finne en kur for skjeling. Han var den første som testet bruken av Botulinumtoksin type A for å slappe av overaktive øyemuskler som forårsaker skjeling.

I løpet av behandlingen ble Dr. Scott oppmerksom på at mange av pasientene som ble behandlet med Botox fikk en midlertidig reduksjon i rynker, slik som for eksempel kråketær rundt øynene. Etter hvert ble effekten så åpenbar at noen av pasientene begynte å spøke med at de skulle ta behandling for rynkene sine når de kom for behandling for øynene.

Etter hvert demret det for Dr Scott at dette var en potensiell gullgruve for kosmetikkindustrien. Han var ikke helt klar over hvor mye oppdagelsen var verdt, men solgte rettighetene sine til Allergan for 8 millioner dollar, noe som han i ettertid kanskje angrer på nå som salget av Botox har passert en milliard dollar per år.

Hvorfor dannes rynker?

Når du blir eldre blir huden din etter hvert tynnere og mindre elastisk. Dette kommer av at sirkulasjonen reduseres i de små blodårene i huden, noe som igjen reduserer næringsstoffene som huden din får tilgang til. Når huden blir tynnere vil dette på overflaten vise igjen som rynker.

Rynker er selvfølgelig en helt naturlig del av det å bli gammel, men du kan også risikere å få rynker tidligere dersom du ikke tar godt vare på huden din. Det er påvist at for eksempel røyking og overdreven soling fører til økt dannelse av rynker. Det sies også at mye stress kan være en medvirkende årsak til dannelse av rynker.

Stump røyken og bruk solkrem, spis sjokolade og drikk vin

Rynker kan unngås, eller i alle fall utsettes, ved forebygging eller fjernes ved hjelp av behandling. Du kan forebygge rynker ved å leve en sunn livsstil uten røyking, og ved å unngå for mye direkte sollys. Det finnes også en rekke kremer som du kan bruke til å hjelpe huden din med å oppta de næringsstoffene som den trenger.

Nylige studier ved University of Exeter påstår også at vin og mørk sjokolade er veldig bra for huden og hjelper med reproduksjon av celler. Det er for øvrig også vitenskapelig bevist at desto mer vin andre rundt deg drikker desto penere blir du, men det kommer kanskje av andre faktorer som har mindre med den faktiske tilstanden til huden din å gjøre.

Fjerne rynker med Botox

Nå bør det først sies at siden rynker ikke er en sykdom, men en helt naturlig del av det å aldres så er det ingen medisinsk grunn til å fjerne rynker. Men for de som føler det som ekstra plagsomt å ha rynker så finnes det fortsatt råd.

Rynkene kan reduseres ved hjelp av for eksempel irriterende kremer som etser på huden din og lager arrvev, som deretter fører til vekst av ny og ferskere hud. En annen mulighet er bruk av laser. Laseren lager ørsmå arr i rynkene slik at de blir fylt opp av ny hud når det dannes arrvev, noe som gjør at rynkene glattes ut. Disse metodene kan være litt risikable med tanke på sjansen for infeksjoner. Langtidseffekten av disse mer drastiske behandlingene er fortsatt lite kjent.

Kirurgiske løsninger for ansiktsløft finnes også der man strekker huden for å bli kvitt rynkene. Resultatene av denne typen kirurgi kan av og til være noe uberegnelige og lite reverserbare.     

En annen behandlingsmetode kan være bruk av en kombinasjon av botox og fillers. Botox virker ved å avslappe muskulaturen rett under huden som står for dannelsen av rynkene. Fillers virker ved å fylle opp fordypningene inne i rynkene slik at rynkene ikke lenger viser. Både Botox og fillers er velprøvde, men midlertidige tiltak som må gjentas flere ganger per år for å beholde effekten. Fordelen er at det er en velprøvd, effektiv og sikker metode som også er reverserbar dersom resultatet skulle være uønsket. Ulempen er at det er midlertidig og krever stadig oppfølging flere ganger i året, noe som kan bli litt kostbart.

Hvordan virker Botox mot rynker

Virkestoffet i Botox heter Botulinumtoksin, og er en naturlig neuromodulator, som er et fint ord for en nervegift. Nervegift høres skummelt ut, men når brukt i veldig små mengder, slik som i Botox er den ikke farlig.

Botox virker ved at det legger seg i mellom der nerveendingene kobler seg sammen med muskulatur, og blokkerer signalene som blir sendt fra nervene til muskelen. Uten signaler vil muskelen ikke arbeide, og det blir dermed ikke noen sammentrekninger i muskelen. Den forblir i helt avslappet tilstand.

Rynker i ansiktet kommer ofte av at muskulatur under huden blir stram, på grunn av stress eller mye bruk. Ved bruk av Botox gir du muskelen en pause slik at huden oppå, som jo er festet til musklene, får en sjanse til å rette seg ut.

Ettersom Botox ikke hører hjemme i kroppen din vil kroppen jobbe med å bryte ned stoffet og bli kvitt det. Dette går fortere i større muskler, men i små ansiktsmuskler tar dette for de fleste mellom 2-6 måneder. Etter at Botoxen er nedbrutt vil muskelen gå tilbake til sin vanlige tilstand.

Forskning viser at ved gjentatte behandlinger med Botox vil man kunne redusere muskelen noe. Dette fører til at behandling med Botox etter en stund vil kunne vare lengre. I noen sjeldne tilfeller vil pasienter kunne opparbeide seg resistens mot Botox, noe som gjør at Botox etter hvert blir mindre effektivt.      

Vårt ansikt utad

Rynker handler om vårt sosiale liv og selvbildet vårt. Ansiktet vårt er hvordan verden rundt oss ser oss, og for noen er det viktig å se ung og frisk ut, mens for andre er alderen et tegn på at man er full av erfaring og visdom. Hver person har sin egen oppfatning av aldringsprosessen. Dette kommer også veldig mye an på hvor man er i livet og hvilken kultur man har rundt seg. Det er nok ingen tilfeldighet at Botox for kosmetisk bruk ble utviklet i California.

Ansiktet vårt har også stor innvirkning på hvordan vi ser oss selv. Hvor gamle eller unge vi ser ut når vi ser oss selv i speilet kan være viktig for hvor spreke vi føler oss, som selvfølgelig betyr mye for vår generelle velvære.   

Pureskin

Vi lister og finner estetiske behandlinger der du bor

Om oss

Få siste tilbud

© 2024 Pureskin.no – Alle rettigheter