Botox mot Sinterynken

Botox mot Sinterynken

Noen mennesker er alltid litt sinte. Det kan i alle fall virke slik når man dømmer fra ansiktsuttrykkene deres. Nå heter det at man ikke skal skue hunden på hårene, men dersom en hund har flott, ren og deilig pels vil den ikke få mer kjærtegn og kos enn ei skabbete, røytende bikkje? Det sier seg vel selv at en hund med flott pels som regel blir et mer omgjengelig og generelt akseptert vesen. Det sørger omgivelsene for.   

Vi er vel mer sofistikerte enn vår beste venn hunden, men vi har en viktig ting til felles med våre firbente venner. Vi er sosiale flokkdyr. Dette betyr at våre forhold til andre rundt oss er en essensiell faktor for hvordan vi utvikler oss som personer, og hvordan vi føler oss. 

55% av vår kommunikasjon med andre består av ansiktsuttrykk, så det kan være et stort handicap for mange dersom de mister kontrollen over mimikken. Det er kanskje ikke mange som tenker på det slik, men en måte man kan miste kontrollen på mimikken er ved dannelse av rynker. Sinterynken er et godt eksempel på dette. Den har ikke fått navnet sitt uten grunn. 

Sinterynken dannes i området mellom øyenbrynene våre når vi aldres. Du kan se sinterynken for eksempel når folk er sinte eller mistenksomme, eller når noe lukter eller smaker vondt, allerede fra ung alder. Når man er ung er huden tykkere med bra blodomløp og ernæring. Ettersom vi blir eldre reduseres blodtilførselen til huden slik at hudens tykkelse reduseres. Huden blir også mindre smidig med alderen. 

Når du er ung og huden er tykkere forsvinner sinterynken automatisk av seg selv når du slapper av ansiktsmusklene igjen. Musklene rundt sinterynken er konstant i bruk gjennom hele livet vårt, noe som gjør dem sterkere og mer anspente når vi blir eldre. For mange betyr dette at musklene mer eller mindre konstant trekker i huden. I kombinasjon med tynnere og mindre smidig hud resulterer dette i dannelse av permanente rynker. Når man har en permanent sinterynke ser man litt sint eller sur ut uansett hvordan man føler seg på innsiden.   

Når man alltid ser litt sint og sur ut, om man egentlig er det eller ikke, vil man etter hvert begynne å merke konsekvensene av det i behandlingen man får fra andre, særlig de man ikke kjenner så godt. De fleste prøver vel å styre unna “eksplosjonsfaren” ved å pirke borti en person som ser litt gretten ut. Det er få ting som ødelegger en god dag mer effektivt enn et møte med en sur person. Surhet er omtrent like smittsomt som smil, så de fleste styrer heller unna til sikrere farvann.

Resultatet er en selvforsterkende ond sirkel av surhet. Ettersom det vil bli vanskeligere å komme i kontakt med folk blir det et ork å ha sosial kontakt, dermed blir vi mindre sosiale. Dersom vi ser sure ut smitter det også over på andre folk rundt oss som også blir i dårligere humør, og kanskje behandler oss på en sur måte. Dette kan gjøre oss selv sure om vi ikke var det i utgangspunktet.   

Sinterynken – et av de første kosmetiske bruksområdene for Botox

Det var sinterynken og kråketær som startet Botox eventyret i tidlig på nitti-tallet da doktoren Alastair Carruthers og konen hans Jean Carruthers, først rapporterte at Botox kunne bli brukt til kosmetiske formål for fjerning av rynker. Det tok ti år med forskning og testing før Botox ble offisielt godkjent som et trygt og effektivt alternativ for midlertidig fjerning av rynker i Glabella området, eller sinterynken som det heter på godt norsk. 

On Label og Off Label

Botox er et amerikansk produkt, og var derfor først underlagt USAs Food and Drug Administration (FDA). I USA finnes det to lovlige bruksmåter for medisiner kalt “on label” og “off label”. “On label” betyr at produktet blir brukt i henhold til FDA sine anbefalinger og den bruken produktet i utgangspunktet er tenkt for. Dette er naturligvis den sikreste måten et produkt kan bli brukt. Når et produkt blir brukt “off label” betyr det at produktet blir brukt på måter det enda ikke har mottatt spesifikk godkjenning for av FDA. 

Bruk av medisiner “off label” er helt lovlig i USA. Så snart som et produkt har blitt godkjent for ett eller flere bruksområder er det opp til hver enkelt lege om produktet skal brukes for andre ting enn det egentlig var tenkt for. Det er ulovlig for en produsent å markedsføre et produkt for en bruk som er “off label”. I Botox sitt tilfelle så blir produktet brukt for veldig mange “off label” behandlinger av leger over hele verden, men produsenten, Allergan, har kun lov til å markedsføre de bruksområdene som allerede har gått gjennom den omfattende godkjenningsprosessen.

Bivirkninger av Botox mot Sinterynken

Botox mot sinterynken er en “on label” bruk, og det er derfor en av de tryggeste og mest testede bruksområdene for legemiddelet, men dette betyr ikke nødvendigvis at det er trygt for alle eller i alle situasjoner. Botox er et sterkt virkemiddel som man skal bruke med stor forsiktighet. Blant annet er Botox ikke anbefalt for gravide eller ammende kvinner, og det finnes også en del allergier og andre potensielle medisinske komplikasjoner som gjør at man bør holde seg unna Botox. 

Det er viktig at man bruker en person som er kvalifisert og erfaren innen behandling med Botox og som kan gjøre en profesjonell vurdering om Botox er et trygt og effektivt alternativ. Selv om mange millioner mennesker bruker Botox uten problemer hvert år finnes det også en rekke eksempler på at Botox bruk har gått galt. Dette dreier seg som oftest ofte om situasjoner der Botox behandlingen har blitt utført av en person som ikke er erfaren.

Om man bruker en kvalifisert person til å utføre Botox behandlingen er risikoen likevel minimal. Særlig i “on label” bruk av Botox der det har blitt gjort mest forskning. De fleste har få eller ingen symptomer. Eventuelle symptomer er som regel milde og kortvarige. Det finnes mye data som underbygger dette. I 2017 ble det utført vel over 7 millioner Botox behandlinger bare i USA.

Pureskin

Vi lister og finner estetiske behandlinger der du bor

Om oss

Få siste tilbud

© 2024 Pureskin.no – Alle rettigheter